• Anouk Boetzer

Baby's 1e verjaardagstaart

De eerste verjaardag van je kindje. Dat is een groot feest. Voor de een letterlijk, een feest met alles erop en eraan. Inclusief een grote stapeltaart, passend bij het thema. Ik pakte (en bakte) het iets anders aan. Een feest groot genoeg voor een kleine man, met een easy peasy zo klaar taart. Tenminste dat vind ik. Mijn familie vindt het in ieder geval de allerlekkerste taart. Eenvoudig maar smaakvol. Ik vertel je in deze blog, hoe ik de verjaardagstaart van Oscar heb gemaakt. En gewoon met suiker en boter. Want je bent al moeder genoeg.De taart die ik maak bestaat uit biscuit en botercrème. En dat is het. Het geheim? Goede ingrediënten en een goed recept. De taart krijgt wat extra smaak door er bijvoorbeeld een laagje lemon curd tussen te smeren, verkruimelde meringue, versieren met koekjes en snoepjes of met heerlijke frambozen. First things first, eerst de de basis.


Zo maak je een goede basis voor een biscuittaart

Ingrediënten voor 1 taartje

150 gram eiwit

110 gram kristalsuiker

100 gram eidooiers

8 gram maizena

105 gram patentbloem

snuf zout

2 bakvormen van 18 cm


Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Klop de eiwitten samen met de suiker luchtig en stijf. Je schuim moet in pieken blijven staan als je de mixer eruit haalt. Klop de dooiers los in een andere kom en spatel ze rustig door het eiwitmengsel. Zeef de bloem samen met de maizena en het zout boven het mengsel en spatel het door het beslag. Zorg ervoor dat je het geheel goed mengt, maar probeer niet te hard te kloppen. Dan heb je kans dat je alle lucht uit je beslag slaat. Vet je taartvormen in met boter en bestuif met bloem. Gebruik eventueel bakpapier voor de bodem van de vorm. Verdeel het beslag over de 2 bakvormen. Gebruik een weegschaal om te zorgen dat de ongeveer verdeling gelijk is. Bak de taartje in 30-35 minuten gaar. Check altijd even met een satéprikker of hij er schoon uitkomt, zo niet dan laat je het biscuit nog even in de oven staan. Haal het biscuit na het bakken direct uit de bakvorm. Haal voorzichtig het bakpapier van de biscuit. Laat de taartje op z'n kop, afkoelen op een rooster. Door ze om te draaien zakt de bolle bovenkant nog iets in en heb je straks twee mooie lagen om te stapelen.


BAKTIP | Ik gebruik altijd 2 bakvormen omdat je dan geen taart hoeft door te snijden. Dat gaat bij mij vaker scheef dan recht. Daarnaast krijg je een hogere taart en dat vind ik er altijd feestelijker uit zien. Je kunt ook een bakvorm van 24 cm gebruiken.


Zo maak je de lekkerste botercrème

Ingrediënten voor de botercrème

200 milliliter melk

20 gram custardpoeder

20 gram suiker

0,50 vanillestokje

225 gram zachte boter

80 gram witte basterdsuiker


Bereiding

Meng een scheut melk met de custard tot een papje. Breng de rest van de melk met de suiker en het vanillemerg aan de kook. Schenk een beetje warme melk bij het custardpapje, roer goed door en schenk alles terug in de pan. Breng het geheel weer kort aan de kook. Schenk de banketbakkersroom op een plaat of in een kom en bedek deze met plasticfolie. Laat de room handwarm afkoelen. Als deze is afgekoeld doe je de boter, banketbakkersroom en witte basterdsuiker in een kom en klop je deze tot een gladde crème. Als de kleur wit uitslaat, is de crème goed. Dit duurt zeker 5-10 minuten. Zorg dat de suiker helemaal is opgelost en de crème zag en luchtig is. Schep de botercrème in een spuitzak en leg in de koelkast om te koelen, zodat je het daarna makkelijk kunt gebruiken.


Een beetje smaak

Ik zei het al, de taart krijgt wat extra smaak door er bijvoorbeeld een laagje lemon curd tussen te smeren, te versieren meringues, met koekjes en snoepjes of met heerlijke frambozen. Voor de verjaardagtaart van Oscar gebruikte ik lemon curd én meringue. De biscuitlagen smeer ik eerst in met lemon curd en daarna komt er botercrème tussen.


De verjaardagstaart versieren

Oscar is jarig op 1e Kerstdag. Om de taart een winterse sfeer te geven verkruimelde ik meringues als sneeuw op de taart. Voor op de taart liet ik caketopper met zijn naam maken en knutselde ik zelf een beer met een hoedje. Een mooie 1 kaars mocht natuurlijk niet ontbreken. Leuk toch?26 keer bekeken0 reacties
  • Anouk Boetzer Instagram
  • Anouk Boetzer Youtube
  • Facebook - Anouk Boetzer fotografie