• Anouk Boetzer

Eten uit eigen tuin: Honing-lavendel ijs


Dit recept werd gepubliceerd in Foodies Magazine (1908), thema eten uit eigen tuin.


Zo maak je zelf honing-lavendel ijs


Ingrediënten

  • 225 ml volle melk

  • 250 ml slagroom

  • 125 g honing

  • 1 vanille stokje

  • 1 el (gedroogde) lavendelbloemetjes

  • 3 eidooiers

Bereiding


1. Giet de volle melk en de slagroom in een pan. Snijd het vanillestokje open, schraap het zaad eruit en doe dit samen met het stokje en 1 el (gedroogde) lavendelbloemetjes in de pan. Roer het mengsel, op middelhoog vuur, tot de honing is opgelost. Breng het mengsel aan de kook en laat het op laag vuur 10 minuten trekken. Haal daarna de pan van de hittebron en laat afkoelen.

2. Giet het afgekoelde mengsel door een zeef en druk met een lepel op de achtergebleven bloemetjes zodat ze extra smaak afgeven.

3. Klop de eidooiers met de honing tot ze licht van kleur zijn. Meng vervolgens een deel van het lavendelmengsel met de eidooiers en roer tot deze goed is gemengd. Giet het mengsel met de eidooiers terug in de kom met het overige mengsel en roer door.

4. Plaats de roomijscustard in een pan op middelhoog vuur en roer het mengsel, met een houten lepel, tot het indikt en goed gebonden is. Zorg dat het niet gaat koken.

5. Laat de roomijscustard afkoelen voordat je het in de viezer plaatst. Schep de roomijscustard in een luchtdichte vriezerdoos en plaats in de vriezer. Roer gedurende 3 uur om de 30 minuten goed door om kristalvorming te voorkomen. Laat daarna voor een nacht in de vriezer staan om goed te harden.

  • Anouk Boetzer Instagram
  • Anouk Boetzer Youtube
  • Facebook - Anouk Boetzer fotografie