• Anouk Boetzer

Scandinavische baksels: Noorse Kvaefjordkake


Dit recept werd gepubliceerd in het januari nummer (1901) van Foodies Magazine.


Dit Noorse gebak kost even wat tijd om te maken, maar dat is het zeker waard. Serveer dit feestelijke gebak en scoor dikke punten!


Zo maak je Noorse Kvaefjordkake


Ingrediënten


Voor de cake

· 110 g boter

· 125 g suiker

· 80 gr eierdooiers (van 4 eieren)

· 4 el melk

· 150 g bloem

· 1 ½ tl bakpoeder

Voor de meringue

· 120 g eiwitten (van 4 eieren)

· 200 g suiker

· 50 g amandelschaafsel

Voor de vulling

· 50 g suiker

· 2 eierdooiers

· 2 el maïszetmeel

· 500 ml volle melk

· ½ vanillestokje

· 300 ml slagroom


Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 165 graden. Mix in een beslagkom de boter en suiker tot een luchtig geheel. Voeg de eierdooiers een voor een toe aan, terwijl je blijft mixen. Voeg tot slot de melk toe aan het geheel en meng alles goed door.

2. Mix in een aparte kom de bloem, vanille suiker en bakpoeder. Voeg de droge ingredienten toe aan de natte ingredienten en meng alles tot een stevig beslag.

3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het beslag gelijkmatig en zo dun mogelijk over de bakplaat. Gebruik een spatel om het beslag te verdelen.

4. Mix in een (schone) beslagkom de eiwitten. Voeg de suiker in delen toe en blijf kloppen totdat het eiwit stijf is. Verdeel het schuim over het cakebeslag. Strooi het amandelschaafsel er overheen.

5. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak voor 30 minuten. De meringue moet droog zijn en licht gekleurd. Laat na het bakken alles afkoelen.

6. Terwijl de cake bakt ga je aan de slag met het maken van de vulling. Maak de custard vullen door de eierdooiers en de suiker te mengen in een kom. Voeg het maiszetmeel toe en mix alles tot een licht geel en dik geheel.

7. Giet de melk in een pan en voeg de vanille toe. Verwarm de melk tot zachtjes kookt en haal dan de pan van de warmtebron. Voeg voorzichtig de melk toe aan de mix van eierdooiers en boter. Wanneer alles gemixt is, giet het terug in de pan en verhit je deze tot het is ingedikt. Laat het daarna volledig afkoelen.

8. Klop de slagroom en schep deze daarna door de afgekoelde custard. De vulling is nu klaar.

9. Plaats de afgekoelde cake op een snijplank en halveer de cake. Haal een half voorzichtig van het bakpapier af en plaats deze op een schaal met de meringue kant naar beneden. Verdeel de vulling over de onderste helft en dek dit af met de andere helft van de cake.

Optioneel: laat de gevulde cake minimaal een uur in de koelkast koelen voor dat je deze serveert. Serveer met vers fruit. Bewaar de cake afgedekt nog 3 tot 4 dagen in de koelkast

  • Anouk Boetzer Instagram
  • Anouk Boetzer Youtube
  • Facebook - Anouk Boetzer fotografie